L5: Jeugdboekenmaand: Eureka!

Dit schooljaar ging de jeugdboekenmaand over wetenschap en techniek. Nieuwsgierig en kritisch zijn over creativiteit was de boodschap. De juffen hadden enkele leesboeken, informatieve boeken en strips verzameld in verband met dit thema. Natuurlijk hadden we een plaats nodig om deze uit te stallen dus bouwden met een deel van de klas een ‘boekenrekrobot’. We knutselden hem helemaal zelf in elkaar en versierden hem met de kaften van onze favoriete boeken. Hierna kregen al de boeken rond wetenschap en techniek een mooi plaatsje in onze robot.

Tijdens de hele maand werkten we in duo’s rond wetenschap en techniek. We ontdekten het technisch proces en hoe bepaalde dingen tot stand komen, we verdiepten ons in de kunstenaar Panamarenko en maakten een vliegend voorwerp a.d.h.v. onze schetsen, we waanden ons echte professoren en probeerden enkele proefjes uit, we leerden spelenderwijs programmeren met de LegoWedo, we probeerden elektrische stroomkringen te maken a.d.h.v. een stappenplan, maakten een creatieve verwerking van een verhaal en zochten informatie op over ons zonnestelsel en de verschillende planeten.

Elke week las de juf ook een stuk voor uit een boek uit de boekenrobot. Niet enkel de leesboeken werden voorgelezen ook de informatieve boeken kwamen aan de beurt. We bespraken ook de link tussen wetenschap en lezen. Zo werd het ons duidelijk dat ‘verbeelding’ de overlappende factor is. Letters en woorden worden pas een verhaal in je hoofd als je je verbeelding gebruikt. Bij wetenschap en techniek is dat net hetzelfde, je kan een hoop informatie hebben, maar zonder verbeelding blijft het gewoon een hoopje informatie.

We leerden onze verbeelding gebruiken bij het rollenspel van ‘mister Stink’. We keken samen naar het verhaal en moesten in kleine groepjes en vervolgverhaal verzinnen, daarna moesten we elk een rol spelen in dit verhaal en brachten we het vooraan in de klas. Elk groepje had een ander vervolg gevonden en we konden nadien zeggen wat we hiervan vonden en waarom.

Als afsluiter van onze jeugdboekenmaand in de klas gaan we van onze klas een heus labo maken en stellen we onze eigen planeet voor via een powerpointpresentatie.

Klik voor foto’s.

L5: Jeugdboekenmaand: Eureka!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenkort