L5: Kansarmoede.

De vijfdeklassers, hebben gewerkt rond kansarmoede. Nele had een nachtmerrie hierover en wij probeerden met de klas deze nachtmerrie om te vormen tot iets goed. We hebben kringgesprekken gehad en filmpjes bekeken over kansarmoede in België. Jammer genoeg zijn we tot het besluit gekomen dat wij armoede niet uit de wereld kunnen halen. Maar wat we wel kunnen doen is samen ‘stop’ zeggen tegen armoede en aantonen dat we toch wel moeten stilstaan bij de armoede die er ook in ons land is. Samen wil dus zeggen niet alleen het vijfde leerjaar. De leerlingen wilden, via het toonmoment, graag de hulp van heel de school inschakelen zodat op 17 oktober , de dag van het verzet tegen armoede, we als school een symbolische actie doen tegen de toenemende armoede. Tijdens ons droomforum stelden ze dan de  twee acties voor.

 

1) Samen hebben ze van een groot stuk stof, kleine lintjes gescheurd. Mensen die het moeilijk hebben en het gevoel hebben dat ze er ‘niet bij horen’ voelen zich vaak ook klein en kwetsbaar. Het 5de lj  had het idee om met deze kleine stukjes stof een kleurrijk ‘symbool tegen armoede’ te maken.

Elke leerling van onze school kan elk lintje een mooie, speciale betekenis geven met bv. zijn/haar naam, een tekening over onze dromen of een tekst met onze wensen voor een mooie wereld, zonder armoede. Wat maakt één enkel klein lintje nu uit? Veel! Ieder klein stukje is nodig om een sterk geheel te maken. Elk lintje is een kleine schakel die we kunnen samenbinden tot een stevige ketting. Grote of kleine knopen, gemaakt door rijk of arm,… dat maakt allemaal niet uit want iedere schakel is belangrijk en maakt de ketting sterker. Samen knopen we onze kleine stukjes stof aan mekaar, zodat ieder lintje van ieder kind deel uitmaakt van onze stevige ketting.Zo kunnen mensen in armoede onze  inzet, moed, hoop en warmte zien en voelen en weten zij dat ze er niet alleen voor staan.Als we deze lange ketting aan het schoolgebouw of aan de schoolpoort hangen, tonen wij aan iedereen die er voorbijkomt dat alle leerkrachten en leerlingen van deze school opkomen tegen armoede!

 

2) Veel mensen hebben zoveel zorgen aan hun hoofd dat ze geen energie hebben om aan een nieuwe dag te beginnen. “Het haalt toch allemaal niets uit” denken ze. Dagdromen, plezier maken, … lukt hen niet meer. Zij kunnen alleen maar denken aan hun problemen, waar maar geen einde aan komt. Zij hebben het gevoel dat er niemand aan hen denkt en voelen zich daardoor erg hulpeloos, eenzaam en verlaten. Mensen die het moeilijk hebben, zien geen lichtpuntje meer en denken dat zij er helemaal alleen voor staan.Aan al die zorgen en al die eenzaamheid van mensen in armoede wilden we iets doen. Daarom maakten de vijfdeklassers  ‘lantaarns van hoop’. Dit toont hen dat we in gedachten bij hen zijn en dat ze er niet alleen voor staan. Op 17 oktober willen we tonen dat heel de school een lichtpuntje wil zijn voor iedereen die het moeilijk heeft. Daarom vragen we aan alle leerlingen om een mooie tekening te maken. De vijfdeklassers zorgen ervoor dat dit mooie ‘lichtjes van hoop’ worden.

Klik voor foto’s.

L5: Kansarmoede

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenkort