L5 : (Voor)leesmaand.

De vijfdeklassers hebben in november een heuse voorleesmaand gehouden.Het is belangrijk dat iedereen leest en op deze manier willen de juffen de kinderen aansporen om toch wat meer te grijpen naar een boek. Naast de dagelijkse lees- en voorleesmomenten die we elke dag hebben kwamen er tijdens deze maand nog meer ‘leesmomenten’ bij. Meester Frederik, Sonia, Stefano, meester Brian,Lies en enkele ouders zijn in onze klas komen voorlezen. Nog eens bedankt voor die fijne leesmomenten waar de kinderen zo hard van genoten hebben.

Ook hebben we een muzische hoekenwerk rond verhalen gedaan. Hoe kan je met 1 foto een heel verhaal vertellen? Hoe kunnen we een verhaal tot leven brengen met klanken/geluiden? En hoe kunnen we een verhaal verzinnen aan de hand van een locatie en personage? De vijfdeklassers ontpopten zich, na een korte inleiding, tot echte fotografen, toneelspelers, scenaristen en muzikale duizendpoten. Het was fijn om te zien hoe de kinderen op deze manier een verhaal konden brengen voor de klas. Want natuurlijk volgden er ook telkens toonmomenent met de nodige feedback achteraf.

Hier stopte het niet bij want de vijfdeklassers hebben ook een verhaal geschreven. Tijdens de lessen taal kregen de leerlingen de nodige handvaten om zo’n verhaal te kunnen schrijven: waar moeten we rekening mee houden? Hoe start ik hieraan? Hoe komt een verhaal tot stand? Nadat dit alles was gebeurd konden ze zelf aan de slag gaan. Ze kozen de doelgroep uit en gingen in groepjes aan de slag om een prentenboek te maken. Na het verhaal, kwamen de prenten. De kinderen kregen een workshop i.v.m. tekenen en het werken met waterverf en konden nadien aan de slag. Vervolgens oefenden de kinderen op het werken met de kamishibai en het voorlezen van de verhalen.Uiteindelijk konden ze hun verhalen in de klassen gaan voorbrengen.

De vijfdeklassers hebben zich tijdens deze maand steeds actief ingezet en hebben met veel plezier aan de ‘opdrachten’ gewerkt. En laat dat laatste nu hetgeen zijn wat de juffen wilden bereiken want (voor)lezen heeft dus ontzettend veel voordelen. Maar boven alles is voorlezen een leuk moment. Leuk omwille van het verhaal,┬áde aandacht voor elkaar en het gezellig samen zijn.

Klik voor foto’s.

L5: (Voor)leesmaand.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenkort